Облако тегов





Пятница, 29.03.2024, 03:59
Приветствую Вас Гость | RSS
Сайт адвоката Куринского Александра Георгиевича
Главная | Регистрация | Вход
Главная » 2009 » Декабрь » 11 » Окремі аспекти отримання житла військовослужбовцями, звільненими в запас
Окремі аспекти отримання житла військовослужбовцями, звільненими в запас
03:36

Здравствуйте.

Объясните, по какому закону я живу - ВОЕННОМУ или ГРАЖДАНСКОМУ ? Простите объём информации, хочу изложить все факты. Я бывший военнослужащий, уволен в запас с выслугой 17 лет 4 мес. в 2006г. по закону о сокращении ВС Украины. За всё время прохождения службы ни разу не получал жильё. В очереди на квартиру стою с 1995г., после сокращения перешел на льготную с семьёй 4 человека.Я и сын (12 лет) прописаны в холостяцком общежитии на койкоместах, жена и дочь (7лет) в другом городе у родителей жены в НЕприватизированной квартире, где стоят в очереди на расшиение.Проживаем все вместе в военном городке в арендуемой без договора квартире. В Чернигове построен дом для уволеных в запас по сокращению, мне предложили 3-х ком. квартиру. Проверяющий документы военный чиновник сказал, что всё в порядке, по ВОЕННОМУ ЗАКОНУ жену и дочь я смогу прописать в квартиру в теч. месяца после получения ордера, вот только им необходимо сняться с очереди на расширение, что мы и поспешили сделать. Приехавший следом проверяющий из КРУ Чернигова сказал, что по ГРАЖДАНСКОМУ ЗАКОНУ я получу только 1 ком. квартиру на меня и сына,т.к. жена и дочь со мной не прописаны и жилплощадью обеспечены.

Разъясните мне, кто прав и каким образом я могу законно жить со своей семьёй.

 

С уважением, Константин

 

Здравствуйте, Константин!

Відповідно до частини 2 статті 2 Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження (у Вашому випадку реалізації права на житло, передбаченого статтею 47 Конституції України).

Тому те, що дружина та донька зареєстровані у іншому місті правового значення для отримання житла не має.

Відповідно до частини 1 статті 12 Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями на підставах, у порядку і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом Української РСР та іншими нормативно-правовими актами.

Таким чином у будь-якому разі при розподілі житлової площі слід керуватись вимогами Житлового кодексу України та відповідними підзаконними нормативно-правовими актами.

Діюче законодавство не забороняє одночасно перебувати на різних чергах для отримання житла або поліпшення житлових умов.

Так, відповідно до статті 37 Житлового кодексу України облік потребуючих поліпшення житлових умов громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, що мають житловий фонд і ведуть житлове будівництво або беруть пайову участь у житловому будівництві, здійснюється за місцем роботи, а за їх бажанням — також і за місцем проживання.

Відповідно до пункту 11 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР (Затверджені постановою Ради Міністрів УРСР Укрпрофради від 11 грудня 1984 р. №470) кожна сім’я може перебувати на квартирному обліку за місцем роботи одного з членів сім’ї (за їх вибором) та у виконавчому комітеті Ради народних депутатів за місцем проживання.

Пункт 42 зазначених вище Правил передбачає, що громадянам, які перебувають на квартирному обліку на підприємстві, в установі, організації та у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів, жилі приміщення надаються там, де раніше настала черговість на їх одержання. Органи, що надали жилі приміщення, повідомляють про це за іншим місцем перебування громадян на обліку.

Пункт 64 зазначених вище Правил передбачає, що громадяни (в тому числі тимчасово відсутні), відносно яких прийнято рішення про надання жилого приміщення, дають письмове зобов’язання про звільнення займаного жилого приміщення в будинку державного або громадського житлового фонду чи в будинку житлово-будівельного кооперативу (за винятком тих, кому жиле приміщення належить на праві приватної власності).

Таким чином, вашій дружині слід написати письмове зобов’язання про звільнення займаного жилого приміщення в разі отримання житла по черзі у військовій частині.

Твердження співробітника КРУ не ґрунтуються на діючому законодавстві України. Ви можете написати на нього скаргу до Військової прокуратури Чернігівського гарнізону, рівно як із інших питань щодо порушення Ваших прав та прав Вашої родини.

 

З повагою, адвокат Олександр Курінський

 

(Дана інформація опрацьована по законодавству станом на 23.02.2008 р.)

Просмотров: 2261 | Добавил: kurinskiy | Теги: Получение жилья военнослужащими, жилищная проблема с получение жилья, жилищный вопрос, уволенными в запас, жилищное право | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

адвокат Куринский А.Г. © 2024